Om KOMBUCHERIET

Sedan 2016 bubblar det i Bagarmossen, söder om Söder i Stockholm. Det var då som Ailin Lee och Fredrik Petterson bestämde sig för att börja sälja kombucha efter Ailins favoritrecept. Nu har verksameten vuxit till ett regelrätt mikrobryggeri, något som Ailin knappast hade förväntat sig 2007 när hon fick en kombuchakultur från en vän till familjen och började göra egen kombucha.

KOMBUCHERIET gör hantverksmässigt framställda fermenterade drycker i Bagarmossen på ekologiska ingredienser av en en rutinerad kombuchamakare med rötter i Asien och en driven hållbarhets-entusiast med spring i benen. Vi vill visa att kombucha och vattenkefir/kefirvatten kan vara kul och riktigt goda alternativ till läsk och rusdrycker. Och vi vill göra det med omtanke om våra medmänniskor, miljön och samhället vi lever i. Det är en spännande resa, häng med!

Historik

2015

Inför en stor gatuloppis hemma i Bagarmossen föreslår Fredrik att städa vindsförrådet för att se om det finns något att sälja. Ailin säger ”Äh, man får ändå inget för grejerna. Jag vill sälja kombucha istället.” Och tigger till sig tomma PET-flaskor som diskas och fylls med ingefärskombucha enligt favoritreceptet. De säljer slut och får gott betyg från kunderna.

2016 

Fredrik, som inte trivdes i rollen som hållbarhetskonsult, har planer på att försöka starta ett företag som odlar ostronskivling (en gourmetsvamp) på kaffesump från caféer, men försöken blir misslyckade. Ailin säger ”Jag tror mycket mer på kombucha.” Fredrik säger ”Kanske det.” Inför gatuloppisen i Bagarmossen vill Ailin göra repris på fjolårets succé och skaffar riktiga flaskor. Fredrik gör en primitiv etikett och en webbsida som består av ett kontaktformulär. Försäljningen går återigen bra och efteråt får vi den första kundförfrågan via hemsidan.

Vi går till ett yogaställe och ett café och frågar om de vill testa att sälja vår kombucha och de gör det. Deras kunder gillar den tillräckligt mycket för att vi ska få fortsätta leverera och vi kommer fram till att det finns en marknad för produkten. Vi startar en bifirma till Fredriks hållbarhetskonsultfirma. Den får det ödmjuka namnet ”Pettersson Lee Global Enterprises”. 

2017

Produktionen ökar sakta och flyttar från köksbänken i Bagarmossen till en liten lokal nära hemmet. Ett aktiebolag bildas. 

2018

Vi blir uppsagda från vår lokal p.g.a. renovering och efter ett långt och energikrävande  sökande hittar vi en ny, större lokal i Bagarmossen. Vi får vår första tapp-kund, alltså som serverar kombucha på fat. Stjärnkocken och sommelieren Ulrika Brydling lovprisar vår kombucha och tar in den på sin popup-restaurang på Söder.

2019 

Den nya lokalen tas i bruk och vi börjar producera i större skala. Fler kunder tillkommer, bl.a. butikskedjan Urban Deli, och vi blir ett av de första företagen i Sverige att starta kommersiell tillverkning av vattenkefir/kefirvatten. Vi blir också godkända som leverantör till Coop. När Spritmuseum har sin första producentträff någonsin med fokus på alkoholfri dryck är det vi som får äran. 

2020

Vi är en av producenterna som handplockats att vara med från start i Coop-satsningen ”Gårdsbutiken Online” och det går därmed att beställa flera av våra drycker med hemleverans i hela Storstockolm via Coops nätbutik. 

Lämna ett svar

Hem
Konto
Varukorg
Sök